Conferința Națională în domeniul Auditului Intern, Ediția a-II-a Noiembrie 2015

Percepții subiective ale unui auditor care dorește să fie independent

Pe 20 noiembrie 2015, în sala … a Băncii Naționale a României a avut loc ediția a doua a Conferinței Naționale în domeniul Auditului Intern, organizată de Asociația Auditorilor Interni din România într-un oarecare parteneriat cu BNR.

Este de lăudat obiectivul, pe care consider că l-au realizat, de a organiza un asemenea eveniment, la nivel național, pentru a căpăta experiența organizării unor asemenea evenimente.

Invitații la acest eveniment care s-au adresat auditoriului, pe lângă mesajele încurajatoare, au abordat în prezentările susținute teme cu caracter informativ, într-o notă impersonală, mai degrabă academica decât profesională. De departe discursul Dnei. … de la Curtea de Conturi a României a fost cel mai critic, ferm, care a prezentat o anumită realitate și care mi-a plăcut pentru că am simțit atitudinea unui auditor intern. Am urmărit cu interes fiecare prezentare, dezvoltate mai degrabă în forma cursurilor de perfecționare, fără a fi abordate subiecte legate de statutul profesiei de auditor intern, acțiuni de dezvoltare și consolidare a profesiei.

Deși prezenți în sală, auditorii interni din domeniul privat, într-un număr semnificativ mai mic decât cei din domeniul public, nu s-au făcut cu nimic remarcați. Participarea mea la conferință o înregistrez în dreptul auditorilor interni din domeniul privat deși, domeniul public nu-mi este deloc străin.

Am fost, am participat și am rămas cu următoarele:

  1. Dacă trebuia bifat ceva, cu siguranță s-a bifat tot și nimic altceva.
  2. Statutul profesiei de auditor intern, modul cum urmează să se dezvolte, să fie percepută sau să fie recunoscută atât în plan profesional cât și în plan social, nu a părut un subiect de interes. Am înțeles cum trebuie exercitată profesia dar n-am înțeles de către cine.
  3. Auditorii interni din cadrul instituțiilor publice au participat în mod disciplinat, mai puțin cei ai BNR, care nu și-au onorat calitatea de gazde decât prin prezența managerilor.
  4. Am plecat cu sentimentul că fiecare e pe cont propriu, inclusiv profesia de auditor intern, care este mai degrabă o etichetă în România, dar și pe alte meleaguri dacă urmărim ultimele mari scandaluri.
  5. Auditul Intern nu pare să mai furnizeze o asigurare care să ateste calea corectă, este mai degrabă o asigurare că se urmează în mod sistematic calea definită de management.
  6. Aspectul cel mai des adus în discuție a fost cu privire la independența auditorului. Este un aspect extrem de critic care pare să afecteze întreaga comunitate de auditori interni.
  7. În decursul anilor am participat la diverse întâlniri în domeniul auditului intern, din păcate nu am avut ocazia să revăd colegi de breaslă, simpli auditori interni care activau în 2005. Profesia a devenit extrem de dinamică între timp, cu greu mai găsești azi un auditor intern cu o vechime de peste 10 ani în aceiași unitate.

Pe ansamblul general e bine că avem conferințe în domeniul auditului intern, dar voi fi mult mai încântat și voi aprecia când vom avea audit intern și auditori interni, așa de nivel național nu pe cont propriu.

Hits: 4