Societății îi este teamă să rostească cuvântul deși ce inseamnă cu adevărat nimeni nu știe

Impresia generală asupra modului în care societatea este conștientă despre ceea ce i se întâmplă este doar o impresie care nu se regăsește în profunzime. Mimăm cu degajare democrația, corectitudinea, altruismul dar în realitate așteptăm cuminți plini de ipocrizie momentul de oportunitate de care să beneficiem prin orice mijloace și care să ne aducă mult prea dorita satisfacție și împlinire de sine raportată la criteriile personale.

Astfel folosim cuvinte ale căror semnificație se pierde în timp iar astăzi le redefinim pentru uzul nenatural al societății. Un exemplu este cuvântul interlop. Cine știe când a fost pronunțat pentru prima dată și cu ce semnificație. Azi știm că este asociat cu ceva dacă nu chiar foarte rău dar sigur ceva cu care nu te poți mândri. Oare așa este?

Nu același lucru putem să spunem despre cuvântul fraudă. Acesta are o radacină latină dar mai degrabă se pare că a pierdut semnificația inițială din moment ce și astăzi este definit în mod vag, care parcă mai mult ascunde înțelesuri decât să dezvăluie concret realitatea.

În realitate cuvântul fraudă este un cuvânt tehnic, utilizat pentru exprimarea pe scurt a unei situații complexe care este analizată după anumite criterii profesionale care cel puțin la o primă evaluare au fost încălcate.

Dacă este să definim frauda putem spune că este un concept abstract asociat oricărui șir de elemente, evenimente, procese, fapte și acte, influențate cu rea credință în mod pozitiv sau negativ, o singură dată sau în mod repetat, asupra unui singur element sau asupra întregului șir, astfel încât o consecință sau toate rezultatele să încalce unul sau toate criteriile de evaluare indiferent dacă sunt descoperite prejudicii sau beneficii de orice natură.

După cum se poate observa, asocierea nu are mai multe trepte de gravitate, este utilizată pentru exprimarea unei stări de fapt, a fost sau nu încălcat un criteriu de evaluare. Este la fel cu starea de graviditate. Conceptul de fraudă nu se asociază în nici un fel cu vinovăția. Evaluarea poate fi făcută de către orice persoană, rezultatul evaluării poate fi transmis celor responsabili și astfel un mechanism de semnalizare poate deveni extrem de util.

Totuși, pentru exactitate științifică și tehnică, evaluarea efectuată de persoane competente împreună cu o documentare adecvată a tuturor metodelor și concluziilor, dau dreptul ca în cunoștință de cauză, să se poată identifica cu adevărat fraudele.

Mai simplu spus, în orice moment, în orice situație ne putem gândi și putem asocia următoarele concepte:

  • – corect
  • – eroare
  • – fraudă

Cum evaluăm sau cum reacționăm la propriile evaluări?

Prin urmare aceasta este frauda. Toată lumea minte, toată lumea fură.

Hits: 0